Selvom Mark Beckmann har været bordtennisdommer i 15 år og dømt internationale topkampe over det meste af verden, kan det godt være, at du ikke lige har lagt mærke til ham.
Det er der en grund til.
“Jeg skal være så usynlig som muligt. Hvis ingen lægger mærke til mig, har jeg gjort det godt,” siger Mark Beckmann, der er udtaget til OL i Tokyo som dommer i bordtennis-turneringen.
Af kun otte europæere og 25 dommere i alt.
Det bliver det første OL for den 33-årige pædagog fra Albertslund, der ellers har dømt EM-finaler og VM-semifinaler. Med sig til Japan – afrejse 24. juli – har han derfor én stor ambition.
“At dømme en OL-finale er det højeste, man kan opnå. Jeg har en reel mulighed – og jeg tror på det,” siger Mark Beckmann.
OL er ikke kun et udskilningsløb for spillerne. Også dommerne kan “ryge ud” tidligt.
“Vi bliver siet fra undervejs. Overdommeren sætter os sammen og tester os af for at se, om kemien passer – om relationerne er gode. Der skiftes meget rundt i starten.”
Mark Beckmann aner derfor ikke, hvem han kommer til at danne par med. Men Danmarks bedste bordtennis-dommer har en fornemmelse af, at han skal gribe OL-chancen i Tokyo. Sandsynligvis kommer der ikke flere.
“Oftest får man kun et OL som bordtennis-dommer. Der er kun otte med fra Europa, og der kommer så mange nye og gode dommere – især fra Tyskland,” siger Mark Beckmann, hvis far Aksel var formand for DBTU fra 2001 til 2014.

De næste tre uger vil han se en masse kampe for at være klar, når det går løs.
Kan man være i form eller komme ud af form som dommer?
“For mit eget vedkommende var jeg godt kørende i 2018 med World Cup, VM og Platinum Tour. Det handler mest om, at man skal være med i det jævnligt. Og jeg har da set dommere, der kommer ud af form,” siger Mark Beckmann.
16. juli er der briefing hjemme ved computeren, hvor den østrigske overdommer Werner Thury digitalt vil gennemgå de retningslinjer, han har fastlagt for den vigtigste bordtennisturnering af alle.
“Briefingen vil nok handle om server, vinkel på opkast, jubel, råberi og den slags – hvad og hvor meget vi skal tillade.”
Videodommer-systemet som vi kender fra “Hawkeye” i tennis er opfundet og afprøvet til bordtennis. Men Mark Beckmann ved ikke, om det kommer i brug i Tokyo.
Får du nerver på?
“Jeg har sommerfugle i maven som vokser op til kampene. Men de plejer at lægge sig, når vi går på banen. Når jeg sætter mig i stolen, kommer der ro på.”
Autoritet, udstråling – tænker du over det? Hvad er din stil?
“Jeg forsøger at holde god kontakt til spillerne, tage en hurtig snak og forklare mig, hvis en situation opstår. Ofte løser det ret mange konflikter. Og så ellers være rolig og stå fast, når man har taget en beslutning,” siger han.
Dommerne til OL får betalt rejse og ophold og får typisk et beløb dagligt i diæter. Det plejer at være omkring 100 dollar om dagen, men Mark Beckmann kender ikke beløbet for OL i Tokyo.
BordtennisNyt vil følge op på, om Mark Beckmann får sin målsætning indfriet i Tokyo. Herfra skal der lyde et stort held og lykke.
Den første og tre af de største:
2010: Ungdoms OL i Singapore
2013: EM-finale i hold i Østrig (Tyskland og Grækenland)
2016: EM-finale i herre single i Budapest (Lebesson og Gauzy)
2018: Korean Open finale herre single (Jang Woojin og Liang Jingkun)
