Året er 1982: B.T. Cup-mestrene fra Vig Skole til skolelandskamp i Sverige. De fem spillere er forrest fra venstre Lilian Bierdaszkiewiez, Lars Madsen, Jesper Hartvig, Klaus Hansen og Lena Madsen. For to år siden begyndte Lilian Bierdaszkiewiez iøvrigt at spille bordtennis igen i Holbæk BTK... efter 35 års pause. (Privatfoto)

NOSTALGI: Jeg husker det tydeligt, som var det i går. En tidlig forårsdag i 1973 fik vi uanmeldt besøg på B.T.s sportsredaktion af den tidligere danske mester i bordtennis, Christian Juhl. Han kom for at sige til lykke.

”Med hva’,” spurgte en overrasket sportsredaktør, Børge Munk Jensen.

”Med jubilæet. Det er 50 år siden, B.T. arrangerede de første uofficielle danske mesterskaber i bordtennis. B.T.-turneringerne blev holdt hvert år fra 1923 til og med 1941. Det var en turnering, alle vi bordtennisinteresserede hvert år så frem til med spænding og store forventninger. Jeg startede i drengerækken i 1923 og var med hele vejen,” forklarede Christian Juhl.

Med hyldesten fulgte et gummitræ (symbolsk) og en flaske whisky af mærket ”Dimple”. Det nærmeste, man kunne komme udtrykket for battets nubrede overflade, pimple. Jeg husker, at Børge Munk Jensen beholdt gummitræet på sit kontor. Jeg fik lov at tage den 12 år gamle skotske whisky med hjem.

De første officielle danske mesterskaber blev holdt i 1943 med Knud Runckel som vinder, mens Christian Juhl vandt i 1945. ”Kesse”, som han blev kaldt blandt bordtennisvenner, fortsatte med at spille, til han var et pænt stykke oppe i 70’erne. I en periode mødtes ham og jeg i Idrættens Hus til træning en gang om ugen. Noget jeg aldrig glemmer. I 1982 blev han Danmarks første veteranverdensmester med guldet i 70 års klassen i herre double i Gøteborg 1982 med den ungarskfødte amerikaner og tidligere verdensmester Lazlo Bellak. Jeg var deroppe som tilskuer.

Alt dette som optakt til dét, at denne artikel skal handle om: B.T. Cup’en i skolebordtennis. Man kan med god ret sige, at det var Christian Juhl, der kastede bolden op. Og Børge Munk Jensen og denne ydmyge signatur og B.T.s yngstemand, der greb den.

Jeg spillede selv i Virum-Sorgenfri (med fortid i Aalborg, Faaborg, Svendborg og Næstved), og ”Munken ” havde engang været gift med en dansk mester i damesingle i B.T.-turneringerne.

B.T. Cup, det danske mesterskab i skolebordtennis, samlede mange skoler i perioden 1973-1982. Mange senere danske mestre og landsholdsspillere dukkede op i disse turneringer. Her deltager (fra venstre) Ole Rasmussen, Peter Fredbjerg, Allan Petersen og Arne Madsen i lodtrækningen. (Privatfoto)

B.T. fejrede ”50 års jubilæet” med en landsdækkende skoleturnering, som blev afviklet i ti år i et tæt samarbejde mellem B.T. og DBTU med Allan Petersen som en utrættelig tovholder og formand for DBTUs skoleudvalg. Jeg rejste land og rige rundt og skrev spalte op og spalte ned, og Allan klarede resten. Stigas generalagent overrakte hvert år præmier.

Min sportschef havde en god ven i prins Richard. De gik på jagt sammen. Richard havde et bordtennisbord stående på slottet i Berleburg og var ivrig bordtennisspiller. ”Munken” overtalte ham til at være protektor for turneringen. Det gjorde han med stor glæde.

B.T. Cup’en skabte fornem PR for verdens hurtigste og sjoveste spil og fik stor betydning for tilgangen af unge spillere. På et tidspunkt rundede DBTUs medlemstal 18.000. Mange senere landsholdsspillere og danske mestre dukkede for første gang op i overskrifterne i B.T. Cup’en.

Den første B.T. Cup startede i ugen 7.-13. oktober 1973. Over 2.000 skoler modtog invitationen, og 123 tilmeldte sig. DBTUs formand, Christen Hjorth, kaldte skoleturneringen ”det bedste, der er sket dansk bordtennis”. Et hold bestod af fem spillere, hvoraf mindst to skulle være piger, og en holdkamp af 3 x 3 drengesingler, 2 x 2 pigesingler, en drengedouble og en pigedouble. I alt 15 kampe. Alle spillere skulle i premieresæsonen være født efter 1. januar 1959.

Fire hold kvalificerede sig hvert år til et stort finalestævne. Ofte med tv-dækning. Som en bonus repræsenterede mestrene Danmark i en skolelandskamp i Sverige. Flere gange med den tidligere verdens- og europamester Kjell Johansson som præmieoverrækker.

I den anden sæson var antallet af deltagende skoler steget med 50 til 173, og i den fjerde rundede B.T. Cup’en første gang de ”magiske” 200. Højeste antal skoler opnåede man i 1980-81 med 223. Derefter dykkede turneringen til 181 og i den tiende og sidste B.T. Cup til 160 skoler. Tendensen var klar. Alt har en ende.

Peter Fredberg med pokalen, skolerne kæmpede om i ti år. Mestrene repræsenterede Danmark i en skolelandskamp mod Sverige. (Privatfoto)

Her er vinderne med antal skoler i parentes: 1974: Kildegård Gymnasium, Hellerup (123). 1975: Ellegårdsskolen, Ballerup (173). 1976: Lundtofte Skole (187). 1977: Tjørnelyskolen, Greve Strand (211). 1978: Hasle Borgerskole (191). 1979: Hasle Borgerskole (194). 1980: Jellebakkeskolen, Risskov (203). 1981: Jellebakkeskolen, Risskov (223). 1982: Vig Skole (181). 1983: Borgerskolen, Taastrup (160).

Christisn Juhl gav B.T. ideen til skoleturneringen B.T. Cup. Han vandt det officielle DM i 1945. (Privatfoto)

Arne Madsen, DBTUs tidligere formand: ”B.T. Cup’en bragte i tusindvis af drenge og piger i kontakt med bordtennis. Turneringens værdi for vores sport kan ikke overvurderes.”

For denne signatur havde skoleturneringen også stor værdi. Udover de sportslige glæder, når jeg besøgte skolerne. I 1979 var jeg med det bornholmske vinderhold fra Hasle til skolelandskamp i Jönköping. Vi sad i spisevognen i toget og fik en gang pyttipanna og en enkelt Pripps, da læreren, Flemming Storr, fortæller, at han til sommer skal med sin kone Elise på en længere Norgesrejse. Han var ikke vild med, at hans hus skulle stå tomt så længe. Det ligger et stenkast fra havnen, hvor der skal være Sildefest.

”Bare nogen ville komme og bo der og måske slå græsset,” sagde han.

”Vil det sige,” sagde jeg, ”at jeg gør dig en tjeneste, hvis jeg flytter ind en uges tid til sommer med min familie?”

”Ja,” lød svaret prompte. Og sådan blev vi sommerbornholmere og er kommet til Hasle hvert år siden 1979.

Jeg skylder de talentfulde og dejlige bornholmske spillere og familien Storr meget. Senere har jeg flere gange spillet mod Jan Haagensen, Jens Koefoed, Jørn Ole Riis, den legendariske leder Kenny Jensen med flere, når “mit” Virum-hold mødte Hasle. Stor respekt for den bornholmske bordtenniskultur. Det endte som regel med en snak om de gode, gamle dage, da Hasle blev Bornholms stolthed og kom på Danmarkskortet.

Jovist, bordtennis går i hjertet.

(Artiklen af B.T.-journalisten Peter Fredberg har tidligere været bragt på dbtu.dk)